Ohita navigaatio

Hallituksen lokakuun kokous ja OAO tiedote 9-24

OAO:n hallituksen lokakuun kokous pidettiin perjantaina 4.10.2024.

Oheisessa tiedotteessa on yhteenveto OAO:n ajankohtaisista aiheista.

Toisin kuin OKM esittää, ammatillisen koulutuksen leikkauksilla yhdistettynä ohjaukseen ja rahoitusmalliin tehtävillä muutoksilla on väistämättä vaikutusta opetuksen järjestämiseen.

Tiedämme, että ammatillisessa koulutuksessa tarvitaan lähiopetusta, käsillä tekemistä ja uuden oppimista eikä pelkästään nettiluentoja tai digitehtäviä. Ammattiin kasvetaan laadukkaalla opetuksella, joka edellyttää riittävää määrää pätevän opettajan pitämiä oppitunteja lähiopetuksessa.

Jo tällä hetkellä ammatillisissa oppilaitoksissa on pulaa lähiopetuksesta. Sakki ry:n Amisbarometrin mukaan vuonna 2015 kolme neljäsosaa opiskelijoista sai vähintään 21 tuntia viikossa lähiopetusta. Vuonna 2024 vastaava toteutui enää alle puolella.

Hallitus, OKM ja sen virkamiehet ovat viimeksi Miten toteutuu koulutuksen erityissuojelus – vai toteutuuko? -seminaarissa 2.10.2024 viestittäneet, että leikkaus kohdistettaisiin nuorten sijaan vain toista tutkintoa tekeviin.

Opiskelijavuosien perusteella saatua rahoitusta ei ole kuitenkaan korvamerkitty aikuisten ja oppivelvollisten opiskelijoiden välillä ja näissäkin oppilaitoksissa opiskelijat istuvat aivan samoilla kursseilla.

Tästä ja muista leikkausten vaikutuksista käytimme vahvan kommenttipuheenvuoron tilaisuudessa, jotta nyt valmisteltujen päätösten mittasuhteet ja syntyvät haitat ymmärrettäisiin ministeriössä oikein.

OAO vaikuttaa asiassa jatkossakin päätöksentekijöihin yhdessä OAJ:n toimiston kanssa ja myös omin toimin.

Lokakuisin terveisin,

Lauri Hietalahti

Tapahtumat

Yhdistyksemme

OAO on kaikkien ammatillisten
opettajien asialla.