Ohita navigaatio

Puheenjohtajaksi Helena Kahl – ”Lisää yhtenäisyyttä ja avointa päätöksentekoa”

Olen pitkään toiminut järjestötoiminnassa, muun muassa Ammatilliset opettajat ry:n hallituksessa sihteerinä ja OAJ:n ammatilliset opettajat, OAO ry:n hallituksessa. Nyt olen ehdolla OAJ:n ammatilliset opettajat ry:n puheenjohtajaksi.

Päivätyöni on Kainuun ammattiopistossa, jossa toimin lehtorina valmentavassa koulutuksessa. Luotsaan nuoria, jotka ovat syystä tai toisesta jääneet ilman opintopaikkaa. Opetan heille elämänhallintaa, opiskeluvalmiuksia sekä osallisuuden ja käytännön taitojen vahvistamista.

Käytännön tuntumaa nuorten maailmaan tuovat myös kaksi armeijaikäistä poikaani. Toinen on juuri päässyt ”intin harmaista” ja toinen lähdössä suorittamaan asepalvelusta.

Vaatetusalalle päädyin äidin käskystä! Itse halusin elektroniikka-alalle, mutta äiti ei pitänyt sitä tytölle sopivana valintana. Äitini oli ompelija, samoin kuin muori. Valmistuttuani teollisuusompelijaksi Seinäjoen ammattikoulusta työskentelin 1980-luvulla vaatetusteollisuudessa ja etenin opintojen karttuessa työnjohtajaksi.

Tätini oli käynyt opettajaopiston, ja hänen esimerkistään päätin kouluttautua opettajaksi. Valmistuin vaatetusalan ammatinopettajaksi vuonna 1990.

Edunvalvonnasta kiinnostuin alun perin siksi, että ammatillisessa koulutuksessa palvelussuhteiden ehdot vaihtelivat eri aloilla merkittävästi. Opetusalan Seniorijärjestö OSJ:n varapuheenjohtaja Matti Pitkänen oli minulle pitkän linjan mentori ja innostaja, samoin kuin oman opettajayhdistyksen hyvä porukka.

Ammatilliset opettajat ry:n hallituksessa olen toiminut vuodesta 2012. Nuorempi poikani oli silloin vielä aika pieni, mutta onneksi paikalliset järjestöaktiivit tulivat hätiin. Kun äiti lähti aamuvarhain lentokoneella Helsinkiin, he huolehtivat pojat kouluun.

Ennen joulua minua pyydettiin asettumaan ehdolle OAO:n hallituksen puheenjohtajaksi. Olisiko nyt ammatillisen toisen asteen vuoro? Sain miettimisaikaa joulun yli. Päätin ottaa haasteen vastaan.

Minulla on pitkä järjestökokemus, ja OAJ:n toimintakulttuuri on ehtinyt tulla tutuksi. Edunvalvontaan vaikuttavat paitsi sopimukset myös koulutus- ja järjestöpoliittiset ratkaisut. Esimerkiksi ammattikorkeakoulutuksen rahoituspäätökset ja ammatillisen koulutuksen reformi ja vuosityöaikauudistus olivat isoja muutoksia.

Mikään ei kuitenkaan tule valmiiksi kerralla – tämä on jatkuvaa työtä. OAO:n yhtenäisyys on tärkeää niin ulkoisesti kuin sisäisesti. Haluan ajaa yhteistä ammatillista opettajuutta ja entistä avoimempaa päätöksentekoa.

Olen hyvä kuuntelemaan. Se on välillä haasteellista. Me ammatilliset opettajat olemme aika ”sekalainen seurakunta”, sillä opetamme vaippaikäisistä vaareihin. Kaikkien näkemyksiä pitää kuulla ja kunnioittaa, jotta saadaan aikaiseksi yhteinen kanta.

Olen kotoisin Etelä-Pohjanmaalta, mutta asunut viimeiset 30 vuotta Kajaanissa. Olen junan tuomia – tulin tänne työn perässä ja kotiuduin perheen perustettuani.
Edunvalvontatehtävät ovat pitkään olleet pääharrastukseni. Kesäisin viihdyn mökillä Sotkamossa. 50-vuotiaassa mökissä riittää aina jotain tekemistä, ja se sopii minulle. Tykkään siitä, että on jotain pientä puuhasteltavaa. Talvella hiihto on henkireikäni, pääsen kaupungin laduille lähestulkoon kotiovelta.

Lehtori Helena Kahl
Vaatetusalan ammatinopettaja, vestonomi (AMK), ammatillinen erityisopettaja, näyttötutkintomestari, johtamisen erikoisammattitutkinto
Ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus VALMA, Kainuun ammattiopisto
Kainuun ammatilliset opettajat ry KAO:n puheenjohtaja vuodesta 1992

Ammatilliset opettajat ry:n hallituksen sihteeri vuodesta 2012

Helenan edunvalvonnan cv.

Tapahtumat

Tapahtuma | 30.5.2024

OAO TVK 30.5.2024

Tapahtuma | 6.6.2024

OAO hallitus 3.6.2024

Yhdistyksemme

OAO on kaikkien ammatillisten
opettajien asialla.